Iskolai öltözőszekrények biztonságos lezárása


Az iskolákban jellemzően saját szekrénnyel rendelkeznek a gyerekek, tehát a felhasználók csak ritkán változnak. Ez lehetőséget biztosít kombinációs zárak, lakatok használatára, hiszen adott kombinációval csak a gyerek számára biztosított szekrény lesz nyitható. Szekrénycsere esetén lehetőség van a kombináció megváltoztatására, de ez nem gyakori, így nem okoz megterhelő feladatot senki számára. Elmondható, hogy a gyerekek szívesebben használnak kombinációs terméket, számukra ez egyfajta játék, viszont a kulcsra nehezen vigyáznak, gyakran elveszítik, otthon hagyják.

Öltözőszekrény biztonságossá tétele

 

Milyen zárat válasszunk?

Mindebből fakadóan iskolákba főként kombinációs zárakat, lakatokat javaslunk az öltözőszekrények lezárására. A szekrény típusa meghatározza a zár típusát is, tehát pánttal rendelkező, vagy pánttal utólag ellátható szekrények esetében a lakat a megfelelő választás, míg pánttal nem rendelkező és nem is pántolható szekrény esetében a beépített zár a jó választás. Itt fontos megjegyezni, hogy a forgalomban lévő bútorzárak nagyon csekély kombinációs lehetőséget (zár belső kialakításából adódik, ha ehhez passzol a kulcs, akkor nyitható) biztosítanak, így rendkívül nagy az átnyitások veszélye, vagyis a gyerekek egymás szekrényéhez is hozzáférnek saját kulcsukkal. Ezért ügyelni kell arra, hogy minél nagyobb (több mint pár ezer) kombinációs lehetőséget biztosítson az adott zár. Fontos megemlíteni, hogy a kombinációknak nem szükséges teljesen azonosnak lenniük (megegyező kulcs esetén tekinthető teljesen azonosnak), elég ha csak kis mértékben térnek el egymástól és már kialakulhat az átnyitás, amit szükséges lenne elkerülni. Szintén fontos, hogy a zárak és kulcsok is idővel kopnak, ezáltal a kis mértékben eltérő kombinációk olyan közel kerülhetnek egymáshoz, hogy kialakulhat az átnyitás.

 

A kontroll kérdése, avagy felügyeleti jog biztosítása

Egy iskolában fontos, hogy a gyereken kívül a tanár, illetve a szülő is hozzáférjen a szekrényhez, így felügyeleti jogot kell biztosítani nekik. Ez többféleképpen is megoldható, legegyszerűbben úgy, hogy a kombinációs termékhez (mely azonosítóval van ellátva)tartozó kód regisztrálva van, így szükség esetén hozzáférhető. Még jobb megoldás ha olyan kombinációs terméket választunk, amihez vésznyitó kulcs is tartozik, mely az iskola megfelelő részlegén kerül elzárásra, így szükség esetén azonnal nyitható a szekrény, kombináció keresgélése nélkül is. Kombinációval nem rendelkező, kulcsos termék esetében is megoldható hogy a zárak, lakatok egy részét, vagy egészét nyissa egy u.n. mesterkulcs, így egy kulccsal gyorsan lehet nyitni a szerkényeket szükség esetén.

 

 

Kombinációsból milyet érdemes választani?

Lehetőleg olyat, aminek a kombinációjának a „kihallása, megérzése” nem igen, vagy csak nehezen kivitelezhető. Ilyenek a tárcsás kombinációs termékek, melyek megfelelő biztonsággal használhatók, nem kell attól tartanunk, hogy valaki kifigyeli vagy próbálgatás módját megfejti kombinációnkat. Újraállítható kombinációsat csak olyankor szabad iskoláknak használniuk, ha adott a vésznyitó kulcs is hozzá, ellenkező esetben a gyerek átállítja és nem férünk hozzá anélkül, hogy megadná az új kódot.

 

 

Kulcsosból milyet érdemes választani?

Csak olyat, ami a föntiek szerint megfelelő kombinációs lehetőséget biztosít, így biztonságos. Ha nincs mesterkulcs, akkor fontos, hogy a termékekhez tartozó kulcsból legyen eltéve tartalék, azonosítóval ellátva.

 

  

Milyen beépített zárat érdemes választani?

A szekrény típusa és kialakítása ezt nagy mértékben meghatározza. A lehetségesekből utána választhatunk árérzékenységünk és igényeink alapján. Természetesen beépíthetőből is választható kombinációs, akár vésznyitó kulccsal is, mely talán a legjobb megoldás lehet.

 

30

 

Engedjük a gyerekeknek saját lakat használatát?

Nem célszerű, hiszen így a tanárok és szülők felügyeleti joga nem biztosított. E mellett furán nézhet ki egy hosszú szekrénysor, ahol minden lakat más és más, a gyerekek között kialakulhat a versengés, ki milyen lakatot engedhet meg magának. Alapvetően az is elvárható, hogy az iskola biztosítsa a szükséges eszközöket, bár ez néha nem valósul meg hazánkban.
 

Néhány rövid tanács az iskolaszekrények biztonságos lezárásának kialakításához

  • Fontoljuk meg szakértő cég bevonását, sok későbbi kellemetlenségtől óvhatjuk meg magunkat, sok hasznos tanácsot kaphatunk. A helyszíni felmérés során kiderülhetnek olyan lényeges szempontok, amik alapjában változtatják meg igényeinket.
  • Válasszunk a szekrények típusának, kialakításának megfelelő lezárási formát
  • Tervezzük meg a teljes rendszer nagyságát, legyünk tisztában az átnyitási veszélyekkel
  • Mérlegeljük a kombinációs és kulcsos termékek előnyeit, hátrányait
  • Gondoljuk át a felügyeleti jog biztosításának szükségességét és megvalósíthatóságát
  • Minden nem beépített lakatot, illetve pótkulcsot lássunk el azonosítóval
  • Gonduljuk át hány évig szeretnénk a rendszerünket használni, e szerint válasszunk márkát, garanciát

 

Cégünk 16 éve van jelen a mechanikus biztonságtechnika területén, ez idő alatt több mint 100 000 zárlati elemet foglaltunk rendszerbe. Tapasztalataink alapján, illetve mint a Master Lock cég magyarországi importőre készséggel állunk rendelkezésükre az öltözőszekrények biztonságos lezárásának területén is.

Küldjön üzenetet Lépj kapcsolatba velünk!

Az adatvédelmi nyilatkozatot elolvastam és elfogadom
Hozzájárulok, hogy a weboldal kapcsolatfelvétel céljából tárolja adataimat

VIDEÓKCIKKEK


Hazánkban elterjedt hit, miszerint csupán kétféle lakat létezik; az egyik –a leginkább elterjedt- a rézlakat, a másik a névtelen kínai gyártóktól származó, párszáz forintos...

Master Lock: Hazánkban elterjedt hit, miszerint csupán kétféle lakat létezik; az egyik –a leginkább elterjedt- a rézlakat, a másik a névtelen kínai gyártóktól származó, párszáz forintos lakat. Szerencsére nem ennyi a lakat repertoár, ennél jóval nagyobb v

Ha többen éltek együtt, ápoló/takarító jár hozzátok vagy Airbnb-zel állandó probléma lehet a kulcskérdés; ha például valaki mindig otthon felejti a kulcsait, elsőként...

BiztonságGURU: Ha többen éltek együtt, ápoló/takarító jár hozzátok vagy Airbnb-zel állandó probléma lehet a kulcskérdés; nálunk például régen valaki mindig otthon felejtette a kulcsait, így elsőként hazaérve soha nem tudott bejutni a házba, míg meg nem ér

Ha széfvásárlás előtt állsz, biztosan találsz több széfet is, ami az elképzeléseid között szerepelt, de egyszerűen nem jutsz dűlőre… Most adunk egy kis segítséget, ha a zoknik...

Master Lock: Ha széfvásárlás előtt állsz, biztosan találsz több széfet is, ami az elképzeléseid között szerepelt, de egyszerűen nem jutsz dűlőre… Most adunk egy kis segítséget, ha a kulcsos éjjeli szekrény helyett egy biztonságosabb ...


X

Küldjön üzenetet Lépj kapcsolatba velünk!

Az adatvédelmi nyilatkozatot elolvastam és elfogadom
Hozzájárulok, hogy a weboldal kapcsolatfelvétel céljából tárolja adataimat